donderdag 21 februari 2013

Samenwerken in de Vreemdelingenketen



Op 14 februari hebben uitvoeringsorganisaties in de vreemdelingenketen een convenant aangeboden aan staatssecretaris Teeven. In dit convenant spreken de uitvoeringsorganisaties af om samen te werken volgens de principes van de Architectuur van de Vreemdelingenketen.

Bij die gebeurtenis is dit animatiefilmpje getoond om de beleving van noodzaak en ambitie bij het convenant en het architectuurdocument over te dragen. Kijk voor meer informatie op Architectuur voor de Vreemdelingenketen

woensdag 20 februari 2013

3D printed Characters

De hele cast van de IND-y film geprint door Shapeways in fullcolor sandstone. Kleuren zijn nog niet 100% te kalibreren, de textuur wisselt hier en daar. Het mannetje met het grijze pak dat zijn hand uitsteekt, is perfect in tweeën gesneden. Bij de check van het 3D model bleek al dat de mesh niet volledig waterdicht was tussen de broek en het jasje. Bij de correctie heb ik per ongeluk zowel de boven als de onderkant waterdicht gemaakt. Je kan nu wel de bovenkant bewegen of omwisselen met een andere "mannetjes- of vrouwtjesonderkant". Dat dan weer wel.
Verzamelaars kunnen de afzonderlijke characters bestellen op Shapeways

donderdag 7 februari 2013

Circos diagram

Circos is een diagram waarmee n:m relaties kunnen worden gevisualiseerd. Oorspronkelijk bedacht om het menselijk genoom in beeld te brengen. Wat krijg je als je een architectuur interactiemodel in een zgn. Circos diagram presenteert?

Hiernaast twee voorbeelden: een 1:1 crossreferencetabel en dezelfde tabel maar dan gekwantificeerd naar transactievolume. De juistheid van de inhoud van de diagrammen is hier niet interessant. Het gaat hier om de vraag wat het Circos-diagram meer laat zien, dan een gewone architectuurtabel.

Deze diagrammen heb ik gemaakt met de webversie van Circos. Te vinden op http://circos.ca. De webversie is helaas beperkt tot een maximum van 150 kolommen of rijen. Deze voorbeelden laten ook alleen maar het interactiemodel voor functies x objecten zien.

Het is op deze manier mogelijk alle crossreferences van een enterprise architectuur in één circos diagram te tonen. Zo kun je alle Archimate relaties van een organisatie in 1 diagram vastleggen, dit is met Archimate zelf onmogelijk. Met een Circosdiagram ontstaat een Business DNA-profiel. Het lijkt mij machtig interessant om dat voor verschillende organisaties in beeld te brengen en te onderzoeken of daar patronen in te herkennen zijn.

dinsdag 5 februari 2013

Atlas of Science


Atlas of Science, based on the popular exhibit, "Places & Spaces: Mapping Science," describes and displays successful mapping techniques. The heart of the book is a visual feast: Claudius Ptolemy's Cosmographia World Map from 1482; a guide to a PhD thesis that resembles a subway map; "the structure of science" as revealed in a map of citation relationships in papers published in 2002; a visual periodic table; a history flow visualization of the Wikipedia article on abortion; a globe showing the worldwide distribution of patents; a forecast of earthquake risk; hands-on science maps for kids; and many more. Each entry includes the story behind the map and biographies of its makers. Not even the most brilliant minds can keep up with today's deluge of scientific results. Science maps show us the landscape of what we know.