donderdag 29 november 2012

Track Visualisatie op het LAC 2012

De NAF werkgroep Visual Enterprise Architecture heeft op het Landelijk Architectuur Congres 2012 de track 'Lets get visual' georganiseerd. Ik had mocht als trackleider vijf presentaties presentaties introduceren.

Presentatie 1 Met het oog op morgen
De huidige praktijk van EA-visualisatie bij strategische besluitvorming. “Welke EA-visualisatie-technieken zijn voor bestuur en directie geschikt als strategisch beslissingsinstrument?”, zo luidt de vraagstelling van een afstudeeropdracht waarvan de resultaten en aanbevelingen gepresenteerd zullen worden. In de huidige praktijk blijkt veel voor verbetering vatbaar, want niet altijd wordt het juiste visualisatietype gekozen, de interactie tijdens het ontstaansproces recht aangedaan of de kracht van Visual thinking blijft onbenut. Hebben de traditionele EA-platen als informatiedrager en communicatiemiddel naar bestuur en directie nog een toekomst?

Door Paul Wokke, ICT-specialist, GrafiData

Presentatie 2 Kleuren met architecturen
Hoe kun je betrokkenheid bij het management vergroten. Niet elke architectuurvisualisatie past even goed bij een stakeholder. Waarom vindt de ene bestuurder een visualisatie goed, terwijl dezelfde visualisatie van een architectuur bij de ander niet ‘landt’? Om deze vraag te beantwoorden, heeft de werkgroep VEA, als voorbeeld uitgaande van de kleurentheorie van Leon de Caluwé, uitgezocht welke visualisatie van architectuur, architectuurproces en metaforen het best passen bij de verschillende type stakeholders.

Door Jelco Bosma, IT Architect, Belastingdienst Centrum voor Applicatie Ontwikkeling en Petra Adema, Informatie Architect, Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Presentatie 3 Het Bouwwerk Informatie Model (BIM)
Het BIM zorgt ervoor dat de informatie die een bouwer nodig heeft op een werk op de “ultieme” manier ter beschikking wordt gesteld aan degenen die het nodig hebben. Daarbij vormt een 3D model van het werk het centrale referentiekader voor de open informatiestromen tijdens de hele lifecycle van het bouwwerk.

Door Emiel Kaper, Enterprise Architect, Rijkswaterstaat en Michiel Bottema, Manager BIM, Bouwbedrijf Heijmans

Presentatie 4 Software Visualisatie
Hoe kun je relevante kwaliteitstrends zien in de evolutie van een code-base? Software modulariteit in een oogopslag schatten? Met geringe inspanning de herbouwkosten en -risico’s visueel betrouwbaar schatten? Visuele Software Analyse is een nieuwe vorm van softwareanalyse (statische metrieken, testing-data en data uit software repositories) waarmee vragen over risico, kosten en kwaliteit op een effectieve en efficiënte manier interactief kunnen worden beantwoord. Met praktijkvoorbeelden van visualisatietools uit de IT industrie (embedded, automotive en databases).

Door Prof. Dr. Alex Telea, Rijksuniversiteit Groningen, Department of Mathematics and Computing Science en Roelof Rabbers, Business IT Consultant, Atos

Presentatie 5 Showcase iDEA
Architectuur moet meer just-in-time zijn, open staan voor andere vakgebieden, andere informatie en externe ideeën. Het architectuurproces moet simultaan en interactief zijn. Visualisatie van architectuur moet helpen viewpoints te delen en architectuur tegelijkertijd informatief én inspirerend maken. Dit zijn slechts enkele van de vele eisen die je aan visual enterprise architectuur kunt stellen. In deze presentatie zien we een sneak preview van een fantasie getiteld interactive Dynamic Enterprise Architecture. Met het publiek discussiëren en fantaseren we daarna verder over nieuwe doelen, nieuwe vormen of nieuwe middelen voor architectuur.

Door Laurent Fraters, Solution Architect, Hewlett-Packard, Sjako ten Haken,Business en Enterprise Architect, Ordina Consulting en Bart den Dulk, Informatiemanager en Architect, Veiligheidsregio Haaglanden