donderdag 7 februari 2013

Circos diagram

Circos is een diagram waarmee n:m relaties kunnen worden gevisualiseerd. Oorspronkelijk bedacht om het menselijk genoom in beeld te brengen. Wat krijg je als je een architectuur interactiemodel in een zgn. Circos diagram presenteert?

Hiernaast twee voorbeelden: een 1:1 crossreferencetabel en dezelfde tabel maar dan gekwantificeerd naar transactievolume. De juistheid van de inhoud van de diagrammen is hier niet interessant. Het gaat hier om de vraag wat het Circos-diagram meer laat zien, dan een gewone architectuurtabel.

Deze diagrammen heb ik gemaakt met de webversie van Circos. Te vinden op http://circos.ca. De webversie is helaas beperkt tot een maximum van 150 kolommen of rijen. Deze voorbeelden laten ook alleen maar het interactiemodel voor functies x objecten zien.

Het is op deze manier mogelijk alle crossreferences van een enterprise architectuur in één circos diagram te tonen. Zo kun je alle Archimate relaties van een organisatie in 1 diagram vastleggen, dit is met Archimate zelf onmogelijk. Met een Circosdiagram ontstaat een Business DNA-profiel. Het lijkt mij machtig interessant om dat voor verschillende organisaties in beeld te brengen en te onderzoeken of daar patronen in te herkennen zijn.